滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

新手女仔...想學滑板(荃灣區) - 新人報到區

查看: 9865|回復: 21

[滑板新手] 新手女仔...想學滑板(荃灣區)

玩過一次滑板...覺得幾有興趣~
但唔知邊度可以學...想搵人教下
我連滑板都味有
諗住魚仔OR~滑板?
我想玩魚仔呀~ 好迷網...都唔知去邊度學...板都味有呀
其實魚仔同大板o既選擇,好睇個人

===============================================

首先,大板其實比軟係玩花式o既為主,一來因為佢本身o既外形,而且玩花式o既滑板都會用硬轆,所以會輕身
(下面會講到)

而魚仔雖然唔係無得做花式,一樣可以做ollie & shove it等等o既動作
之不過係因為板形o既關係,會比較難打

===============================================

而踩街方面,首先你要知到,滑板轆有分唔同o既硬度同大細,而且重量亦都唔同
普遍來講,比較軟o既轆係會比硬o既轆重
而比較軟o既係凹凸不平o既路係會快,而且無咁震
另外比較闊同大o既轆都會比較適合係凹凸不平o既路玩

-------------------------------------------------------------------------------------

而踩街o既滑板(不是魚仔)視個人而定,有人會鍾意長板,
而我就用滑板自己汁散件去砌一塊踩街用o既,
而咁砌法,都會比買一set魚仔貴,

就以我圖中,塊sugar來講
板面: sugar
支架: thunder
轆: 雜牌longbroad轆
Bearing : Red Bonez

再換/加
70A轉90APU
加避震墊

落樓計上尼都差唔多千尾

------------------------------------------------------------------------------------

而魚仔板本身設計上,都遍向係踩街
而且板身係比較上細塊,方便帶出帶入

就重量而言,魚仔板o既板身一定會比滑板輕
所以大家同樣重量o既轆,但係支架同板身o既重量已經差好大分別
我圖中sugar 重量係2.5kg,而一set魚仔板都只不過1kg

所以,兩種板面o既決定,就好睇你自己o既選擇
你亦都可能好似我咁,玩花式板之後越玩越多種類

搞到我屋企依家有一塊花板,一塊踩街大板,一塊魚仔,一對飄移
kwan626 發表於 2012-8-16 13:46
我想玩魚仔呀~ 好迷網...都唔知去邊度學...板都味有呀

順便講下啦~
今個月19號板城係大窩口都會有聚會
你可以打過去同佢講借板~
不過只限係滑板

你亦都可以到場之後問人借板試下~
一定會有魚仔板o既
樓上好得人驚.3. 你甘樣講; 1陣嚇親人牙;
Henry-魚 發表於 2012-8-16 17:16
順便講下啦~
今個月19號板城係大窩口都會有聚會
你可以打過去同佢講借板~

你地大概幾耐會有一次聚會嫁?
個forum好似1個月1次~今次我應該都會去@@!!
希望到時有人教@@
kennest 發表於 2012-8-16 21:26
個forum好似1個月1次~今次我應該都會去@@!!
希望到時有人教@@

唉...我怕羞而且我又味有板~我諗住買左黎JOIN你地嫁啦
kwan626 發表於 2012-8-17 00:25
唉...我怕羞而且我又味有板~我諗住買左黎JOIN你地嫁啦

如果真係有興趣o既

今個星期日去睇下都好呀~

而且irene都會去~

唔洗怕羞啦~
Henry-魚 發表於 2012-8-17 09:13
如果真係有興趣o既

今個星期日去睇下都好呀~

咁我黎睇下啦~ 不過你地應該唔知我係邊個xd
其實我又唔係次次都有去出席
所以就算你之前有來過的話~
我都未必知到你係邊個
下次預埋我呀~~~~63009110 hkbank
多人踩先好玩~
一個人玩好似好傻~甘~
HENRY,你好深入分析呀,勁呀
skateman 發表於 2012-8-21 00:29
HENRY,你好深入分析呀,勁呀

我都係講我玩過兩隻板o既感受姐
我未玩過魚仔板PENNY,短D應該難玩D
返而我落一落樓去個近地方,我會帶魚仔
因為拎上手真係好好多

如果你已經玩開滑板o既,
其實玩魚仔都唔難上手,
踩兩踩就熟習
我一開始就玩魚仔....
不過我可能中意快....
所以魚仔真係一學就識.....
滑板就要再慢慢學...
飄移就冇興趣....
唔覺得可以係板埸出現!!!