滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

大家好我剛剛買左塊penny - 新人報到區

查看: 2053|回復: 5

[滑板新手] 大家好我剛剛買左塊penny

你地好ar!!我係超新手
大家好!!

因為女朋友仔想玩penny 的關係我買左一塊比佢試下
我買左塊22" 的penny 可能佢剛剛玩 都比較難上手
而我都試過下踩過幾下 仲係到練習緊 但感覺上22"好似有點細
我想問大家22"對我離講會唔會太細 (我高 175 我女友 165)
其實身高就無話有影響踩幾長先得o既
最主要都係玩得耐你就會熟
因為我自己就玩22吋 & 27吋魚仔都無問題

但係如果初手來講的話,玩魚仔會建議27吋o既魚仔
始終長o的大塊o的會穩o的.
另外如果一踩上塊板
都已經企唔穩的話
可以考慮下整緊o的個支架
玩熟o左之後再教返鬆

加油

我反而有另外既意見~
其實踩板講求你對塊板既平衡感,所以我覺得練習係唯一令到自己熟習既做法,
沒有其他捷徑^^你既然已經買左22"咁就多踩,由少人既地方踩,慢慢踩到好多人,你都掌握得好既時候,自然可以玩其他野(例如花式)
其實如果5係特別問題,都冇需要再買多塊27"...因為到你轉玩22"既時候,同樣會5習慣~
多謝你地意見!!我同我我女朋友會比心機!!
佢好開心見到塊板!!
wymanlam0420 發表於 2012-8-27 22:46
多謝你地意見!!我同我我女朋友會比心機!!
佢好開心見到塊板!!

有興趣的話,星期六一齊過尼玩呀
雖然我唔係咩高手
不過基本野我都可以教到你
http://hkskatecity.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3678
你踩開邊區ar? 一齊交流下!