滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

轉玩飄移板 - 滑板日記

查看: 2035|回復: 10

轉玩飄移板

隻手持續唔知發生咩事,,,玩親手指滑板都發唔到力,,,ollie都做唔返
所以打算俾右手休息一段時間,,,同時轉玩飄移板
琴日買左塊細板,,玩左一個鐘左右
發覺比想像中難好好好好好多多多多!!
企上去都已經係一個大難題........
練完之後總算可以推牆滑行5米左右
不過轉彎始終都係未做到...
希望早日可以練成,周街刷
Add oil~ Hope your finger will get well soon~
希望啦~~~
好易pk...
我之前都試過玩玩下隻手指好似硬左咁,連最機本ge POP都做唔番。

之後我搵過另外一個方法練。

我都好想買板飄移板玩下,
但我發覺澳洲好似無咩興玩。。唔知邊到買好。
回復 5# 海豚* 的帖子

你轉咩方法練???我而家指板都係冇乜進展
回復 6# asdsasd123 的帖子

因為如果兩隻手指(中指+食指)都放晒係塊板到時,會發覺硬晒pop唔起塊板。(我之前係咁)

之後,我就咁練用中指係咁pop板,但食指離板。

食指放番係平時做ollie的位置,就唔好放係板上面,要離板。

就咁用中指一直練pop,練個pop係咁彈上去隻食指到,或者pop向後反都無問題。
慢慢搵番pop 的感覺。

之後我pop pop下就可以做番ollie,仲高D tim~

你試下睇下得唔得?
回復 7# 海豚* 的帖子

啫係中指都係掂住板咁pop,而唔會離板?中指掂食指離?
回復 8# asdsasd123 的帖子

大約係咁,中指pop,食指離板。

就咁用中指pop塊板~因為ollie最重要都係pop ge部份~

我就係咁練番黎~

睇下幫唔幫到你
回復 9# 海豚* 的帖子

聽日開始試下先.......順帶一問,,你用左幾耐至回復返功力?
回復 10# asdsasd123 的帖子

好似都有兩個星期係咁pop~