請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

Halo!新手報到! - 板女俱樂部

查看: 7096|回復: 21

Halo!新手報到!

大家好呀!我係Skateboard新手
(無論係Fingerboard,Skateboard oe other board...etc.都係0知識)
一直好想學Skateboard,但總覺得苦無門路..
其實想玩滑板同音樂都有少少relation
另外因為睇到玩滑板個種速度感好free
加上最近睇到skatecity既片...就眞係認真想試試!
不過要悪補下d Skateboarding知識先!Haha~^^

唔知大家係點樣開始既呢?
回復 pamela 的帖子

想玩就買左黎學..
跟住自己踩下踩下...就識轉彎 & tic tac...都一路睇片一邊學..

跟住練左兩個月就識ollie...

幾好玩...ollie學識唔難..但係要熟練就好難...

快D買翻块玩啦...27號美孚有聚會..到時一齊黎啦!!
我由玩手指滑板開始ge。

成日上網睇到人玩滑板,
就開始想玩滑板,就去買左塊黎玩。

自己睇下片,滑下,轉下彎,跌下,
之後你慢慢發覺自己越識越多,
真係會好開心架!

唔一定要好似高手咁,
但起碼對自己有信心!
哈!我都係新手...我都係挽指板先,之後好想挽下大板...
咦?!咁睇黎大家都係自學喎~!
不過好似真係比較少女仔玩
但我有D擔心買左塊板無地方practice呀
新手去滑板場又好似有D唔好意思

係呢~我見大家都好細(你地就好啦~細細個就學識滑板~)
我比起大家都老喇,我20歳了,唔知大家幾歳呢?
arluk1201 發表於 2011-3-15 17:32

哈哈哈哈~等我黎介紹下我自己

Halo~Zero!

Ollie兩個鐘學識?我眞係驚兩個月都未學得識...
運動呢家野真係好睇天份,
我驚玩落先知無天份,會好灰咋~
zxony 發表於 2011-3-15 08:47

想玩就買左黎學..

哈哈~咁快去GATHERING?
我乜都唔識喎~就連滑板有咩花式都末熟,
淨係知ollie,kick-flip同nollie,哈哈~
等我再熟d先啦~^^

女仔係比較少人玩。

我都係女仔。

我都老喇,22.

同你一樣都幾羨慕佢地咁早去玩滑板,
如果早D玩就好啦。哈哈

去啦!

就係咩都唔識先去聚會,
有多D人一齊玩,一齊教,一齊學。

進步快好多,又識多D人
EricaLi 發表於 2011-3-15 19:19
哈!我都係新手...我都係挽指板先,之後好想挽下大板...

你都係fingerboard先?
我見呢度好多朋友仔都係玩開手指板,
有無一玩就玩大板?
(其實所謂大板係咪正常size滑板?)
海豚* 發表於 2011-3-15 23:06

去啦!

我就係新手到連咩board都未有呀~!
你又講得岩既,我都想感受下眞正上板同我想像中有咩分別

其實...去聚會嘅人有好多...佢地都唔係幾識..所以先出席聚會黎學下野...
大家一齊學,進步都快D...胆量都大D..

zxony 發表於 2011-3-15 23:47

其實...去聚會嘅人有好多...佢地都唔係幾識..所以先出席聚會黎學下野...

係呀?我驚得我一個新手咋^^"
咁我都無咁擔心...
不過27好似星期日?
我有野做呀!
我見大家好似成日上滑板城間店外既走廊練習,
係咪呀?
個度有牆,練平衡好似幾好呀~哈哈~!
係呀!我fingerboard先~
我刀係板女呀^^
刀係玩左冇耐
Hi Hi ~
I'm a fingerboarder

我都係女仔呢ga
都唔係玩左好耐,同上面個位阿LUK一樣,一個星期先玩得1,2次,E+識KICK FLIP,都係同人交流個時佢教我,唔洗好耐就識,不過我住係澳門,而澳門又冇場比人踩,新手去又好似好咩咁~~所以我都係去D冇人去ge地方煉,不過你係香港就唔怕啦,SKATECITY又有聚會& then最緊要有女仔呀ma~~
希望你加油啦~~~快D成功^^
pamela 發表於 2011-3-15 22:55
咦?!咁睇黎大家都係自學喎~!
不過好似真係比較少女仔玩
但我有D擔心買左塊板無地方practice呀

@@我都係板女新手而家20歲 今年21 tim lah-_-

你自己本身有無板架??

我五月就sem break喇~
得閒出黎一起玩丫
咦?!我同你同年喎!
我最遲考完呀..5月尾
我本身無板架

我呢幾日會借朋友板玩往先呀
我都唔知買邊隻板好..你有無好推介?