請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

滑板城官方討論區 - 滑板人的論壇 手指滑板 漂移板 蛇板

魚仔板 22” 對大魚板 27” 的迷思 - 魚仔板地帶

查看: 14106|回復: 14

魚仔板 22” 對大魚板 27” 的迷思

我買了魚仔板中的22"板,自己175cm高穿8.5號鞋,一企上板,感到站腳位太少了,踩平路還算可以,不過落大斜路時就覺得開始難以控制,其實以我的身型,是否踩27"大魚仔會較適合,還是繼續沿用22'板,直到用技術去刻意改善站姿或平衡?

又真係幾窄喎 ching 。
morsequito 發表於 2014-1-4 13:35
又真係幾窄喎 ching 。

師兄有何高見

剛剛路經住家附近的滑板場,眼見高手雲集,對於我這個初學者來說,算係非常震撼!
如果我踩魚仔板入場,暫時相信都只係培坐,未有足夠勇氣落場,都係打消念頭算了!

不用再迷思了,買咗 1 件 Penny 27"新板,相比22" 果然企得舒服好多!

踩得舒服就得 =]
morsequito 發表於 2014-1-8 20:21
踩得舒服就得 =]

用後感想,27”大魚板除咗板身比22”魚仔板較大及重之外,其他的操控能力、落斜控制,及玩Ollie方面都係遠勝魚仔板!
Alan_Ho 發表於 2014-1-11 18:57
用後感想,27”大魚板除咗板身比22”魚仔板較大及重之外,其他的操控能力、落斜控制,及玩Ollie方面都係 ...

如果ching 真係鍾意踩,你好快就會轉踩standard skateboard 架喇。因為魚仔真係好多局限,好多花式都做唔到。

其實我真係愛上咗滑板運動了  發表於 2014-1-12 09:26
對我這個滑板初哥來講,踩魚板速度高,又可以踩街,確實相當好玩,雖然我其實亦經買入咗1件花式板(仍未安裝),不過總覺得自己現時仍未有足夠技術可以駕馭它,而且覺得花式板車輪細,太焗限要係正式板場練習,先可以發輝其真正功能,暫時都係練好基本功先,估計日後再轉玩花式板都會易D上手。

今晚到過大窩口板場探路,只得幾位板友練習,不過見佢地不時坐低玩手機,一時又煲煙,雖然我有帶板,但係都唔係好想落場操練

於是情願走過隔離5人足球場玩吓,場地非常平坦清潔,獨自練習高速上板轉彎及急停,過程相當正!

係正喎ching! =]
花式板我個人覺得易上手過penny ^^"" 我踩花式板年半左右,基本ollie冇問題。但係試過問人借塊penny黎踩,真係難踩
1) 太滑, "look" 大
2) 板細,難找平衡點
3) 板尾太翹起,轉灣難control
我初初踩花式板果時,一上已經覺得好穩了,始終大塊d,對腳可以開一d,已經好穩陣。
morsequito 發表於 2014-1-12 11:00
係正喎ching! =]
花式板我個人覺得易上手過penny ^^"" 我踩花式板年半左右,基本ollie冇問題。但係試過問 ...

其實唔同款式的滑板各有各的特色,花式板固然較耐玩,又易控制花式又多,相信我都好快會忍唔住去一試,不過魚仔板的速度及自由性又的確幾難抗拒,看來花式板跟魚仔都係要雙線發展啦。
師兄平時有冇到過粉嶺安樂門街板場練板,此場真係好正。
Alan_Ho 發表於 2014-1-12 22:25
其實唔同款式的滑板各有各的特色,花式板固然較耐玩,又易控制花式又多,相信我都好快會忍唔住去一試,不 ...

冇呀,我通常星期六去美孚踩的。不過呢排唔得閒,少踩左。
morsequito 發表於 2014-1-13 17:06
冇呀,我通常星期六去美孚踩的。不過呢排唔得閒,少踩左。

咁希望日後到美乎場練習,可以有機會向師兄多多學習!
今晚終於一氣呵成,砌好件花式板,當然要係未落場之前,影番張靚仔相留念吓啦

最後加張3代同堂